Terug naar overzicht

Twee SP2000 analyzers operationeel

4 januari 2021

Op onze sectie Anorganische Chemie analyseren we dagelijks 100 tot 150 watermonsters voor de parameters zuurstof opgelost, elektrisch geleidingsvermogen, troebelheidsgraad, waterstofcarbonaat en zuurgraad in de matrices drinkwater, grondwater, oppervlaktewater en zwembadwater.

Vorig jaar heeft AQZ geïnvesteerd in twee nieuwe SP2000 robotic analyzers ter vervanging van de huidige vier SP1000 analyzers. In de afgelopen periode zijn beide SP2000 analyzers succesvol gevalideerd, waardoor we vanaf vandaag met de nieuwe systemen kunnen gaan meten.

De rapportagegrenzen voor zuurstof opgelost; elektrisch geleidingsvermogen; en troebelheidsgraad kunnen worden verlaagd. Daarnaast is het dubbele titratiesysteem van de SP2000 een groot voordeel: de analysesnelheid neemt hierdoor toe.

Dagelijks worden de 100-150 monsterflessen direct in het veld gevuld en daarna aangeleverd op het laboratorium. Na ontvangst van de monsters worden de barcodes van de monsterflessen gescand en de monsters worden direct ingezet op een van de twee SP2000-systemen. De gegevens van het monster worden vanuit het LIMS geïmporteerd in de robot software.

De analyses vinden gedurende de avond en nacht plaats. Door de dubbele titratie is de analysetijd aanzienlijk verkort. De volgende ochtend worden de resultaten geëxporteerd en verwerkt in het LIMS, zodat de resultaten vóór 8.00 uur ’s ochtends verwerkt zijn en de volgende batch monsters kan worden gemeten.

Ook fabrikant Skalar is trots op de levering van de twee SP2000 analyzers bij Aqualab Zuid.