Terug naar overzicht

Nieuwe zwemwaterregeling staat voor de deur

6 november 2023

De invoering van de nieuwe Omgevingswet per 1 januari 2024 vormt voor veel zwembadhouders een duik in het diepe. De nieuwe zwemwaterregeling brengt namelijk veel veranderingen met zich mee. Met name als het om het bewaken van de waterkwaliteit gaat. Grenswaarden zijn aangepast en er zijn meer parameters waarop het water regelmatig moet worden onderzocht.

De belangrijkste veranderingen in de zwemwaterregeling zijn:

  • Meer maandelijks te meten parameters
  • Aangepaste grenswaarden en normen
  • Opstellen en uitvoeren van een risico-inventarisatie en beheersplan

De metingen die de zwembadhouder nu al zelf uitvoert, denk aan vrij en gebonden chloor, zuurgraad en doorzicht, veranderen niet.

Als geaccrediteerd waterlaboratorium kan Aqualab Zuid voor zwembadeigenaren alle vereiste metingen verrichten. Onze medewerker van de buitendienst verzorgt de bemonstering, waarna ons laboratorium alle benodigde analyses uitvoert en de opdrachtgever voorziet van analyseresultaten en advies.

Wat verandert er op hoofdlijnen?

Met ingang van 2024 worden pseudomonas, enterokokken en sulfietreducerende clostridia maandelijks gemeten in het zwemwater. Hiermee vervalt de huidige meting van de bacteriologische parameter koloniegetal 37˚ C.

In de nieuwe zwemwaterregeling staat dat iedere maand in elk zwembad de troebelheid moet worden gemeten. Net als de waarden voor vrij chloor, gebonden chloor, zuurgraad en doorzicht moeten worden bepaald. Voor de zuurgraad gelden met ingang van 2024 aangescherpte grenswaarden.

Voor elk hoofdbad moeten, naast de bestaande metingen van kaliumpermanganaatverbruik en ureum, ook de parameters voor chloride, nitraat en waterstofcarbonaat maandelijks worden vastgesteld vanaf 1 januari 2024.

Ieder kwartaal moet ieder hoofdbad bovendien worden onderzocht op trihalomethanen, chloraat en bromaat.

Eenmaal per jaar moet de lucht van binnenzwembaden worden gecontroleerd op de aanwezigheid van trichlooramine.

Een handig overzicht treft u in deze tabel. Wilt u alle details weten? Neem dan contact met onze afdeling Relatiebeheer.

Kind duikt in het zwembad.

Kunnen wij u van dienst zijn?

Aqualab Zuid is een geaccrediteerd waterlaboratorium dat alle vereiste metingen uit de nieuwe zwemwaterregeling kan verzorgen. Van bemonstering tot advies. Wij bieden zwembadhouders hiervoor een totaalpakket aan. Wilt u meer weten of ontvangt u graag een offerte? Neem dan contact op met onze collega’s van de afdeling Relatiebeheer.