Terug naar overzicht

Aqualab Zuid draagt bij aan publicatie over validatie RT-PCR E. coli

10 juni 2024

Onlangs is een paper over het succesvolle validatieproces van de RT-PCR voor E. coli gepubliceerd in het Water Research journal (Science Direct). Aqualab Zuid werkte samen met onderzoeksinstituut KWR en de waterlaboratoria De Watergroep, Het Waterlaboratorium, Pidpa, Vitens en WLN aan deze validatie. Onze collega Gabi van Pelt, senior analist microbiologie, was namens AQZ betrokken bij de totstandkoming van deze wetenschappelijke publicatie.

Terugblik op vergelijkend onderzoek

Gabi blikt terug op het vergelijkend onderzoek dat vooraf ging aan de validatie in 2019: ‘De toepassing van RT-PCR om drinkwater te controleren op aanwezigheid van E. coli bijvoorbeeld na reparatie- of onderhoudswerkzaamheden aan leidingen, werd vergeleken met de wettelijke kweekmethode. Deze resultaten toonden aan dat de RT-PCR methode een betrouwbaar en snel alternatief is voor de kweekmethode als het gaat om het monitoren van E. coli in drinkwater. Het is mooi dat wij als AQZ een actieve bijdrage hebben geleverd aan het validatieproces en het schrijven van deze paper.’

Meer lezen over dit onderwerp?

Heb je het artikel in onze nieuwsbrief over de RT-PCR voor E. coli al gelezen? Ga naar https://nieuwsbrief.aqz.nl/aqz-nieuws/rt-pcr-e-coli-snel-duidelijkheid-bij-calamiteiten.

Nieuwsgierig naar de wetenschappelijke publicatie in Water Research?