Chemie

Chemie

Dagelijks gebruiken we in Nederland ongeveer 120 liter water per persoon, om te wassen, te drinken, voedsel mee te bereiden enzovoorts. Dat water moet aan strenge eisen voldoen. Deze zijn vastgelegd in de Waterleidingwet en het Waterleidingbesluit. Aqualab Zuid onderzoekt dit water van bron tot kraan.  Ook de kwaliteit van zwembadwater controleren we regelmatig, zodat zwemmen in Nederlandse zwembaden hygiënisch en veilig blijft. Voor ziekenhuizen onderzoeken we RO-water, dialysewater, oogvloeistoffen en infuusvloeistoffen op mogelijke verontreinigingen. Al deze onderzoeken vinden plaats in ons chemisch laboratorium.

Dienstverlening
Aqualab Zuid beschikt over de state-of-the-art technologie voor het uitvoeren van diverse chemische analyses.

Klassiek fysisch-chemische wateranalyses:

  • bepaling zuurgraad, elektrisch geleidingsvermogen  kleur, zuurstof, troebelheid, ammonium, nitraat, nitriet, fosfaat en sulfaat
  • standaardanalyses voor stikstofverbindingen, fosfaten en biologisch- en chemisch zuurstofverbruik in afvalwater
  • bepaling van anionen zoals chloride, nitraat en sulfaat in zeer schoon water, zoals RO-water. Met behulp van ionchromatografie kunnen we op zeer laag niveau meten.
  • meting van een zeer groot aantal elementen van het ‘periodiek systeem’ in vele typen water

Het laboratorium maakt hierbij gebruik van diverse natchemische technieken en gerobotiseerde/geautomatiseerde apparatuur zoals discrete analyzer, spectrofometers, ionchromatografen, ICP-MS, etc.

 Radiochemische analyses:

  • het meten van α- en β-radioactiviteit
  • tritium- en speciatie-onderzoek

Het uitvoeren van radiochemische analyses is een specialisme van het laboratorium. Voor vele instanties voeren we deze analyses dan ook uit.

 Organische analyses:

  • het meten van een grote verscheidenheid aan bestrijdingsmiddelen, organische oplosmiddelen en andere organische microverontreinigingen. Het organisch laboratorium van Aqualab Zuid maakt hierbij gebruik van diverse gas- en vloeistofchromatografen.
  • het bepalen van EOX en AOX (met behulp van coulometrie)
  • het meten van het organisch koolstofgehalte (DOC en TOC)
  • het opsporen van ‘onbekende organische stoffen’ in water. Hiervoor hebben we specifieke screeningsanalyses beschikbaar.

Onze werkmethoden zijn geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie (L387).

Onze opdrachtgevers
Het chemisch laboratorium van Aqualab Zuid werkt voor tal van opdrachtgevers. Niet alleen voor de waterbedrijven maar ook voor advies- en ingenieursbureaus, rijks- en gemeentelijke overheden, ziekenhuizen, (levensmiddelen)industrie en de landbouw. We controleren de chemische waterkwaliteit en geven daarbij desgewenst advies.

Onze medewerkers hebben ruime ervaring met (water)analyses en kunnen een uitgebreid assortiment aan analyses uitvoeren in diverse matrices. Opdrachtgevers doen dan ook zelden tevergeefs een beroep op ons.

Heeft u vragen over chemisch onderzoek? Neem contact op met onze afdeling Relatiebeheer & Planning, telefoon (0183) 30 55 45.

 

Aqualab Zuid onder water

Aqualab Zuid boven water

Wat is Aqualab Zuid onder water?

Aqualab Zuid is een transparante organisatie en dat laten we u graag zien.
Hoe kunnen we dat beter doen door u mee te nemen onder water? In dit onderwaterscherm hebt u een kijkje in onze organisatie.

U kunt hier lezen wat er zich afspeelt binnen ons lab. Ook vindt u hier altijd het laatste nieuws. Wilt u meepraten? Stuur ons een Tweet op @Aqualabzuid.

Laad meer nieuws